Οικουμενισμός-Διεθνισμός

Κωστής Ανετάκης


(Μέρος Πρώτο: Ιδεολογικές Αρχές)



Υποκλίνομαι λοιπόν μπρος στην παράδοση και την ιστορία των λαών, γιατί είναι το αίμα και η σάρκα, η σκέψη και η θέληση κάθε λαού. Γι’ αυτό, ειλικρινά, είμαι ο πατριώτης όλων των καταπιεσμένων πατρίδων. Είμαι πατριώτης και διεθνιστής ταυτόχρονα.

(Μ. Μπακούνιν)


Σε όλη την εξελικτική του πορεία, με τα πάνω και με τα κάτω της, ο Ελληνισμός υπήρξε λαός ναυτικών κι εμπόρων, που ευδοκιμούσε από την επαφή του με τους γύρω λαούς. Ο ελληνικός πολιτισμός ήτανε πάντοτε βαθύτατα οικουμενικός.

Έτσι, για παράδειγμα, πήραμε το αλφάβητο από τους Φοίνικες. Με βάση αυτό, φτιάξαμε ένα αλφάβητο δικό μας, καθώς από την ώρα που το ασπαστήκαμε και το εξελίξαμε, πλέον θεωρείται κτήμα μας. Το φοινικικό αλφάβητο δεν επιβίωσε. Το ελληνικό εξελίχτηκε περαιτέρω και σήμερα αποτελεί τη βάση όλων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αλφαβήτων. Πολλοί λαοί το ασπάστηκαν και το εξέλιξαν και τώρα πια αποτελεί δική τους κληρονομιά. Έτσι ο κόσμος προχωρά μπροστά κι ο εθνικός πολιτισμός καθίσταται παγκόσμιος.

Νεότερα ευρήματα έρχονται ν’ αμφισβητήσουν την παραπάνω καθιερωμένη επιστημονική άποψη, καθώς παρέχουν ενδείξεις ότι πιθανώς το φοινικικό αλφάβητο αντλεί την καταγωγή του από τη Γραμμική Β’ του μινωικού Ελληνισμού. Κάτι τέτοιο υπογραμμίζει, με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, τη σημασία της ελεύθερης πολιτισμικής αλληλεπίδρασης, που καθιστά παγκόσμιο τον εθνικό πολιτισμό. 

Κανείς λαός, σίγουρα όχι οι Έλληνες, δεν μπορεί να υπάρξει μοναχός και περιχαρακωμένος. Επομένως δεν μπορεί η απομόνωση κι ο αναχωρητισμός ν’ αποτελούν επιλογή για τη χώρα.

Οι Κοινωνιστές θα εργαστούμε για τη δικτύωση των λαϊκών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη. Θα καλέσουμε τους ταξικούς κι εθνικούς μας συμμάχους (δυστυχώς δεν είναι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί στο ίδιο επίπεδο ταξικής συνειδητότητας, ούτε οι εθνικές συμπάθειες είναι καθολικές) ν’ αγωνιστούμε για τη διάλυση της Ευρωκρατορίας –της ολοκληρωτικής και αντιδημοκρατικής ΕΕ, φρουρίου του νεοφιλελευθερισμού- και την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής και συνεργατικής ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας αυτόνομων εθνών.

Ο Κοινωνισμός δεν φιλοδοξεί απλά να είναι μια ιδεολογία των Ελλήνων, αλλά διαθέτει το δυναμικό για να γίνει ο σπόρος ενός διεθνούς λαϊκού ρεύματος, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη TINA (There Is No Alternative).

Σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της εκδήλωσης της Ελληνικής Επανάστασης (που θα συμβεί με πολιτικά κι όχι με στρατιωτικά μέσα), θ’ απευθυνόμαστε με κάθε τρόπο στις ευρωπαϊκές εργατικές τάξεις και θα ζητάμε τη συμπαράστασή τους, την οποία πιστεύουμε πως θα κερδίσουμε.

Μετά την επικράτηση της επανάστασης κι αφού βάλουμε σε λειτουργία το Κοινωνιστικό μοντέλο –την Ελληνική Πολιτεία-, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συνδράμουμε τ’ άλλα ευρωπαϊκά έθνη ν’ αποσείσουν τα δυσβάσταχτα γερμανικά δεσμά και τις αλυσίδες των τοκογλυφικών χρεών.

Η Ελλάδα των Κοινωνιστών θα βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο των εξελίξεων, τόσο στην Ευρώπη και στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου, όσο και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Θα αγωνιστούμε για τη δημιουργία ενός διεθνούς αντιπολεμικού κινήματος, για τη λήξη του πολέμου στη Συρία και για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και θα προσφέρουμε κάθε βοήθεια και τεχνογνωσία για την ανοικοδόμησή της χώρας τους.

Η Ελλάδα πρόκειται να ξαναγίνει παράγοντας ευστάθειας κι εξισορρόπησης στα πλαίσια της ευρύτερης περιοχής και κάθε λαός καταπιεσμένος θα βρει σ’ εμάς έναν πιστό σύμμαχο.

Θα συνεργαστούμε επίσης με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής για την παγκόσμια αντίσταση κατά του Νεοφιλελευθερισμού, καθώς και για την κατάρτιση ενός παγκόσμιου λαϊκού δημοκρατικού μοντέλου, με βάση την ιδεολογική σύμπλευση του Κοινωνισμού με τον Ινδιανισμό, όσο κι αν ο τελευταίος βρίσκεται σε κάμψη.

Ο Οικουμενισμός-Διεθνισμός αποτελεί καίριο πυλώνα στον οποίο εδράζεται ο Κοινωνισμός, γιατί μόνο η συνεργασία κι η ελεύθερη αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών μπορεί να φέρει την ήττα του παγκοσμιοποιημένου Νεοφιλελευθερισμού και των κατά τόπους λακέδων του, των βασικών ιδεολογικών, ταξικών κι εθνικών μας εχθρών, και να οικοδομήσει έναν καλύτερο κόσμο του αύριο.

Η δημοσίευση γίνεται ταυτόχρονα στην Σφήκα στον Άνεμο Αντίστασης και στο Great Chaos

Σημείωση: Το παραπάνω σύγγραμμα δεν θεωρείται ως θέσφατο αλλά αποτελεί την δική μας συνεισφορά στο ενιαίο δημοκρατικό κίνημα και είναι ανοικτό σε ευρεία διαβούλευση...

Συνεχίζεται

Κατεβάστε ολόκληρο το Μανιφέστο του Κοινωνισμού από ΕΔΩ.
Διαβάστε όλα τα δημοσιευμένα κείμενα ΕΔΩ

Σχόλια