"Μας πείσατε"

Του Όττο 


Είναι αηδιαστικό να βλέπεις γύρω σου τους αριστερούς νεοφιλελέδες απολογητές που βγήκανε ξεδιάντροπα ν' αναμασήσουν τα ίδια επιχειρήματα που μας έλεγαν κι οι δεξιοί νεοφιλελέδες (λες κι έχει καμιά διαφορά): Δεν γινόταν αλλιώς, η χώρα θα καταστρεφόταν, θα πεινούσαμε, θα έβρεχαν βατράχια απ' τον ουρανό, τουλάχιστον το πάλεψε...

Το πιο αστείο είναι πως υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που ονειρεύονται ότι ο Αλέξης Τσιριμώκος θα πατάξει τη διαπλοκή κλπ, ενώ φανερά θα κυβερνά μαζί της.

Ο αιώνιος μικροαστός. Ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος, που συνηθίζει την κάθε βρωμιά, αρκεί να μη χάσει το απόλυτο φετίχ του, το μαζοχιστικό του εργαλείο γλυκού πόνου. Έτοιμος να κάνει τα στραβά μάτια σε κάθε εκτροπή, σε κάθε ανωμαλία, σε κάθε καταπάτηση του πολιτεύματος. Πρόθυμος να κάνει γαργάρα την κατάλυση της δημοκρατίας, τη λαθροχειρία της λαϊκής εντολής, που ακόμα νιώθουμε καυτή την ανάσα της στο σβέρκο. Ευμενέστατος στο κουρέλιασμα του Συντάγματος, ρέκτης της οσφυοκαμψίας, του ραγιαδισμού, του πολιτικού μιθριδατισμού. Φτάνει να έχει το μυριάκριβο Ευρώ του, κάθε άλλη αιτίαση αποτελεί λαϊκισμό κι ανυπόφορη πολυτέλεια.

Η επίκληση του άνευ προηγουμένου πραξικοπήματος κρίνεται ως παιδαριώδης συναισθηματισμός.

Α ξέχασα. Εμείς και πάλι γίναμε ακραίοι, καταστροφείς της χώρας, δραχμοσυμμορίτες, σταλινικοί, μαρξιστές του καναπέ, οι συνοδοιπόροι των ναζί. Υπέροχα. Δυστυχώς η Ζωή δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε, όμως θα έχουμε κάποιον να μας εκπροσωπεί εντός κυνοβουλίου. Στο μεταξύ ο κόσμος πεινάει κι υποφέρει. Θα 'ρθει σύντομα η μέρα που θα μας πούνε:

"Σας είχαμε προειδοποιήσει πως θα έρθουν οι κομμουνιστές να σας πάρουν τα σπίτια"...

Σχόλια

  1. Υποστηρικτές του μαρξισμού και ηθικές αξίες (ατελής απόπειρα ανάλυσης-αναστοχασμος)
    Οι υποστηρικτές του μαρξισμού διακρίνονται σε μερικές κατηγορίες.
    -στους απονήρευτους που εντάσσονται γενικά για οικογενειακούς λογούς ή λογω του συρμού κατά την περίοδο των σπουδών τους
    -απ’ αυτούς οι πιο ικανοί/πονηροί ανελίσσονται ως ηγέτες του φοιτητικού κινήματος
    - στη συνέχεια οι ηγέτες του φοιτητικού κινήματος εξελίσσονται σε ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος ή -λιγότεροι- σε επιχειρηματίες , εφόσον έχουν ασκηθεί ιδιαίτερα σε διαχείριση ανθρώπων και καταστάσεων, άρα και χρημάτων.
    Αυτό που γενικά απουσιάζει απο την πρακτική του μαρξισμού είναι το συναίσθημα, εφόσον το ιδεολογικό οπλοστάσιο διαθέτει -υποτίθεται- λύσεις για κάθε πρόβλημα στο επίπεδο της συλλογικής ζωής.
    Έχω διαπιστώσει επανειλημμένα ότι η αξιοπρέπεια είναι αντιστρόφως ανάλογα των αναγκών του ανθρώπου.
    Οι υποστηρικτές του μαρξισμού δεν έχουν πρόβλημα εάν :
    1. ο εργαζόμενος χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα (πολιτικό μέσον, ψήφους οικογενείας, σεξουαλική περιποίηση, χρηματισμό, ή/και κάποιο συνδυασμό) μέσα ώστε να βρει μισθωτή εργασία δημόσιου ή ιδιωτικού υπαλλήλου
    2.ο “αριστερός” ελεύθερος επιχειρηματίας ή επαγγελματίας χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα για ανάληψη μιας δουλείας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα (πολιτικό μέσον, ψήφους οικογενείας, σεξουαλική περιποίηση, χρηματισμό, ή/και κάποιο συνδυασμό)
    επειδή είναι οι καπιταλιστές και ο καπιταλισμός , οι παραγωγικές σχέσεις καθορίζουν την κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου και όχι η κληρονομικότητα, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, οι ικανότητες και ο χαρακτήρας του, οι προσπάθειες που έχει καταβάλει ,….
    Επομένως
    -οι “αριστεροί” υποψήφιοι μισθωτοί πρέπει να πλειοδοτήσουν σε αθέμιτα μέσα ώστε να βρουν εργασία
    -οι δε “αριστεροί” επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να πλειοδοτήσουν σε αθέμιτα μέσα ώστε να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους και το κέρδος με κάθε τρόπο
    Για τους λογούς αυτούς πολύ συχνά οι συνδικαλιστές της αριστεράς διακρίνονται απο έλλειψη ηθικής ή/και με παγωμένο, απονευρωμένο συναίσθημα με συμπεριφορές :
    - οι πιο τίμιοι του τύπου “γαία πυρι μιχθητω” καταντωντας αλκοολικοι
    -οι πονηριδηδες γεμιζοντας το Πασοκ με “στελέχη” ήδη απο το 1984 οι του ες. και απο το 1989 οι λοιποί όπως ο τ. σύζυγος της Επίτροπου
    -οι δε λοιποί άπαντες μισθοδοτούμενοι με κάποιον τρόπο (απο το κόμμα, απο θέση στο δημόσιο που εξασφάλισε το κόμμα,….) απο τότε που τέλειωσαν την στρατιωτική τους θητεία έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα για την συμμέτοχη τους στο κίνημα, στην μεταρρύθμιση, στην επανάσταση -πάντοτε – για “το καλό του λάου και του τόπου”
    Η κατάσταση στις χώρες του υπαρκτού ήταν κωμικοτραγικές. Στο κατώι μυθιστόρημα είχα διαβάσει ότι την Ουγγαρία στα μέλη της νεολαίας του κόμματος έδιναν τα θέματα και τις λύσεις τους αρκετό καιρό πριν τις απολυτήριες εξετάσεις ώστε να είναι “πρώτοι στα μαθήματα πρώτοι στον αγώνα”
    Προτείνω ανεπιφύλακτα το “Η φοβερή τροπή των πραγμάτων” Συγγραφείς: Τίμπορ Φίσερ, 1992 (Πατάκη 1998)
    Το μυθιστόρημα με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη λογοτεχνική σκηνή, το Under the frog (Η φοβερή τροπή των πραγμάτων, Πατάκης), ξεχείλιζε από αρετές – διεισδυτικότητα, χιούμορ, πρωτότυποι χαρακτήρες, καλή αίσθηση της Ιστορίας – χαρίζοντάς του δικαίως την πολυπόθητη υποψηφιότητα για το βραβείο Booker.

    Γραμμενο 25-6-2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες είναι, όμως δεν νομίζω ότι για όλα αυτά ευθύνεται ο Μαρξισμός, χωρίς να θέλω να κάνω τον δικηγόρο του. Απ' την άλλη, κι οι δεξιοί κι οι κεντρώοι κι όλο το κακό συναπάντημα παρουσιάζει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Ίσως το γεγονός ότι επιμένουμε όλοι να υπογραμμίζουμε την ξεφτίλα της Αριστεράς και των αριστερών σ' αυτή τη χώρα οφείλεται σε κάποιο ηθικό πλεονέκτημα που κέρδισαν γι' αυτούς κάποιοι παλιότεροι ιδεολόγοι, πλασμένοι από φωτιά κι ατσάλι.
      Όμως αυτά τελείωσαν διά παντός όταν εμφανίστηκε η λαίλαπα του Παπανδρεϊσμού, που διάβρωσε τα πάντα και τους πάντες σ' αυτή την άθλια χώρα. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε το συστημικό μας πρόβλημα, στην ιδεολογία της προχειρότητας, της απάτης, της λατρείας της μετριότητας, του γλειψίματος κ.λπ., που καλλιεργήθηκε ως μονοκαλλιέργεια από την ψευδεπίγραφη λούμπεν αστική τάξη των Κοτζαμπάσηδων, οι οποίοι είχανε τεράστια τεχνογνωσία στην τέχνη της εκτροφής υπόδουλων και ραγιάδων...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Όττο,

      Ι. Ομοίως νομίζω ότι για όλα αυτά δεν ευθύνεται ο Μαρξισμός, αλλά ο ... επαρχιωτισμος. Αν σε ενδιαφέρει θα επανέλθω με περισσότερη ανάλυση επί του θέματος. Επιγραμματικα παραθέτω τον πυρήνα των προβληματισμων μου :

      “Πειραγμενοι” αφορισμοι

      1. Τελικα ειμαι ενας κολυμβητης στην (απεραντη*) θαλασσα των αβεβαιοτητων

      Peter Greenaway

      2. Υπαναπυξη ειναι η αδυναμια συσσωρευσης εμπειριων (και επεξεργασιας τους για το κοινο καλο*)

      Edmundo Desnoes, Κουβανος συγγραφεας

      *ΑΦ

      ΙΙ. Τον Ιούλιο του 2013 είχα γράψει :

      "Η ΝΔΣΟΚ αποτελεί τετριμμένο πρόβλημα, η δικομματική κυβέρνηση απερχόμενη (;) εργάζεται δια το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίον θα υποθηκευθεί αν δεν έχει ήδη συμβεί, εξ επικινδύνων μονομανιών και γραφικοτήτων μετατροσκιστων και νεοκομμουνιστων και άλλων γραφικών "ειδων" του αριστεροί βιότοπου, ξαναφουσκωνοντας το μπαλόνι του ΠΑΣΟΚ. Υπόσχομαι -ενα καιρω- να διοχετεύσω το ταλέντο μου και στο ΝΔΣΟΚ.

      Αφωτιστος Φιλελλην

      .... σχεδον 5 ετη πριν ειχα γραψει το κατωθι για τον ΚΚ τον Βου και τον... βορειο περιγυρο του. Νομιζω οτι ειναι ακομη πιο beat και σαρκαστικο απο το ως ανω Συριζικο ποιηματιδιο.


      KAKIEΣ ΠΑΡΕΕΣ… ΜΕ ΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΟΥ ΠΑΤΟΥ (Εκδοχή δια …Βορείους)

      Ο γδούπος στον ακάλυπτο
      σαν ένα σακί πατάτες
      που γλίστρησε από τον 4ο
      από τα λεπτεπίλεπτα
      χέρια Φιλιππινέζας.

      Οι καθωσπρέπει μεσοαστοί
      απόρησαν λιγάκι
      τέτοιο διάβημα γι΄ αυτούς
      πρωτάκουστο εφάνη.

      Μπορεί (ω βόρειε)σε πλούσια περιοχή
      σπίτι να ενοικιάσεις
      την καπατσοσύνη των αστών
      δεν δύνασαι να φορέσεις
      σαν το κοστούμι σου το Dior
      απ΄ όπου η κοιλιά προβάλει
      κωμικά μεγαλοπρεπής και λαίμαργη στα πάντα :

      -για φήμη στους τέως λασπωμένους χωματόδρομους
      του γενέθλιου (βόρειου)χωριού σου
      (που έπαιζες κρατώντας ψωμί ξερό
      με εβαπορέ και ζάχαρη της UNRA)

      -για ντελικάτους πειρασμούς
      στον ακαλλιέργητο σου ουρανίσκο
      ((προσούτο και ροκφόρ, χαβιάρι και σαμπάνια
      αντί για φασολάδα και φακές με πετραδάκια
      (ο μεγαλέμπορος δεν άφηνε να τα καθαρίζουν οι διαλέκτρες))

      -για εξουσία πάνω σ’ άλλοτε ομοιούς σου
      βέβαια παρέα με τον αφρό του πάτου:
      ανηψιούς, ξαδέλφια, γιούς – εσχάτως δε – και κόρες
      (η βασιλεία νεκραναστήθηκε ή μήπως λάθος κάνω ;)

      -για τσάμπα sex χωρίς να την διορίσεις

      Μας κυβερνάν τσογλάνια.
      ……………………………..
      Τα πιο καλά της χώρας τα μυαλά κάηκαν,
      που ’σαι ρε Allen Ginsberg
      κει πάνω να μας κοιτάς σκασμένος μες τα γέλια
      μα μάλλον δάκρυα της πρέπει
      της περιττωματο -κατάστασης αυτής
      κι ύστερα σαν καλμάρουμε
      να πάμε πίσω 200 τόσα χρόνια
      το προλεταριάτο το επιστημονικό
      η γενιά των 700 ευρώ
      να τα σαρώσει όλα
      Ισότητα, Αδελφότητα , Δικαιοσύνη
      αιτήματα αιώνια

      20-07-2008

      Αφώτιστος Φιλέλλην

      Στο κατωθι λινκ μπορείς να βρεις πολιτικο-λογοτεχνικες προτασεις μου και ενα ακομη σατιρικο ποιημα ....

      Που είναι ο Έλληνας Ναγκίμπ Μαχφούζ;

      http://leftliberalsynthesis.blogspot.gr/2013/07/blog-post_10.html

      Διαγραφή
  3. Διαχειρισις ατομων. Σκηνη 1η.

    Εξερχομεθα απο ερυθραν ή olive green Alfa Romeo υψηλης αξιας (παιδικον μας ονειρο- ναυαρχιδα του στολου ΙΧ που ηδη κατεχουμε: 1 renault που οδηγουσαμε ως ξυπνιοι, 1 smart ή υβριδικο, ενα 4×4 και ενδεχομενως 1 2CV η VW σκαραβαιο) προσεγγιζουμε τον ηλιθιο συμφοιτητη μας-βιοπαλαιστη και συνομωτικα, του λεμε με ακρα μυστικοτητα στο αυτι, καλυπτοντας το με την αριστερη μας χειρα :
    «Μη δεν κανει, με ποιους εισαι, με τους δεξιους, τους πλουτοκρατες, τους καπιταλιστες;»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα που το σκέφτομαι, ο Παπανδρεϊσμός είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τον επαρχιωτισμό κι οι σκηνές που θυμάμαι απ'την προσωπολατρία προς τον Παπαντρέο ήταν εξόχως επαρχιωτικής σύλληψης κι εκτέλεσης. Νομίζω πάντως ότι αυτός ο επαρχιωτισμός καλλιεργήθηκε εντέχνως από τις ελλαδικές κυβερνήσεις των Κοτζαμπάσηδων, καταρχάς γιατί έπρεπε να τους μοιάξουμε σε όλα και κατά δεύτερον επειδή η καλλιέργεια αισθημάτων κατωτερότητας στον ελληνικό λαό έναντι της Δύσης υπήρξε κύριος μοχλός της επιβολής της ξενοκρατίας και της δικαιολόγησης της μόνιμης ξενοδουλείας του ελλαδικού καθεστώτος...
    Πολύ καλό το ποίημα, με διασκέδασε κι όχι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμματα με βαθιές κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Δεν υπήρξαν ποτέ κόμματα δημοκρατικών αρχών με μακρά δημοκρατική παράδοση. Είναι κόμματα ιδιοκτησίες των δημιουργών τους.
    [...]
    Και τα δύο κόμματα δημιουργήθηκαν μετά την πτώση της δικτατορίας από τους δύο αυτούς πολιτικούς με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών τους στη λογική της ιδιοκτησίας. Γύρω από τους ιδιοκτήτες αναπτύχθηκε, με το πέρασμα του χρόνου, μια πολιτική ολιγαρχία από διάφορες οικογένειες, συγγενείς και παντός είδους φίλους και παρέες…. Τελικά τα κόμματα, αυτά, όπως ήταν φυσικό ως ιδιοκτησίες περιήλθαν στους κληρονόμους των ιδρυτών τους. Ως κύρια πολιτική πρακτική και τα δύο κόμματα εφάρμοσαν την πελατειακή λογική της εξαγοράς της ψήφου με διάφορα ρουσφέτια και διορισμούς, το καθένα με τον δικό του τρόπο.”

    Τελικά, ο θεσμός της βασιλείας, και των τίτλων ευγενείας (δούκας, μαρκήσιος, κόμης, υποκόμης, βαρόνος,…) με τα αντίστοιχες ιδιοκτησίες δεν έχουν καταργηθεί ουσιαστικά.

    “Η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) προέρχεται από τα βάθη της προ-δικτατορικής ΕΡΕ, με τον εθνο-λαϊκισμό και τον ιδιόρρυθμο πατερναλιστικό κρατισμό να αποτελούν τη καταστατική ιδεολογική αναφορά της.
    [...]

    "2011:Οι νεοδημοκράτες … είναι οργισμένοι, αγανακτισμένοι, και πολλοί από αυτούς έγιναν πολιτικά "άστεγοι". Νέα παιδιά, που οραματίζονταν το μέλλον με αισιοδοξία, απογοητεύτηκαν και άλλαξαν πορεία. Πολλά μέλη, στελέχη και φίλοι του κόμματος, αλλάζουν απόψεις και συστρατεύονται σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. “

    “Αγνώστου :…1.Το 1977, το 13,5% του ΠΑΣΟΚ του 1974, έγινε 25% για να φθάσει το 1981 στο 48 % και στην άλωση της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, υπό σχεδόν τριτοκοσμικές συνθήκες.
    2.Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε και πλαισιώθηκε κυρίως από εσωτερικούς μετανάστες και είναι - μακράν- το πρώτο κόμμα στους "προοδευτικούς" επαρχιώτες της υπαίθρου και των χωριών των πόλεων, οι οποίοι μπορεί να κινούνται ολίγον προς τα αριστερά ή τα δεξιά, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ξαναγυρίσουν αμέσως στην στάνη, όταν ο τσοπάνος θα ανοίξει την πόρτα της για να βοσκήσουν λίγο χορτάρι.(Σ.Σ. πλέον δεν είναι τόσον βέβαιο, αλλά αρκετοί θα αναγκασθούν να επιστρέψουν στην γενέθλια γη).
    3. Την πρώτη 4ετία στις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ συνέρρεε παντός τύπου και είδους πληθυσμός, εφόσον ως αρχηγικό ‘’κίνημα‘’ προσέλκυσε αγρότες-κτηνοτρόφους , μικροέμπορους, βιοτέχνες, εσωτερικούς μετανάστες κάθε είδους. Μάλιστα, κάθε μη δεξιός διοριζόταν αυτή την 4ετία, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καν επαρκή οργανωτική δομή και αρκετά μέλη με προσόντα για διορισμό (λόγω και των διαγραφών-αποχώρησης πολλών σημαντικών σοσιαλιστών με δράση στην Χούντα καθώς και πολλών φοιτητών τον Μάιο του 1975, που διασκορπίσθηκαν σε άλλες ‘’προοδευτικές’’ οργανώσεις και κόμματα) και πολλές θέσεις στην δημόσια διοίκηση (αφού εξυπηρετήθηκαν οι σχετικά λίγοι οργανωμένοι οπαδοί του) περίσσευαν. (Σ.Σ. Την περίοδο 1981-1985 οι περισσότεροι πλέον επέστρεψαν και διετέλεσαν, είτε είναι, υφυπουργοί ή υπουργοί ).
    4. Με αυτό τον μηχανισμό διορίστηκαν αρκετοί απόφοιτοι 6-τάξιου γυμνασίου και πολλοί επιστήμονες μέλη του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού, μαοϊκοί, τροτσκιστές κ.λ.π., πολλοί από τους οποίους – στη συνέχεια- λόγω των σημαντικών γνώσεων τους επί της πολιτικής πρακτικής, συνεργάσθηκαν –νωρίτερα ή αργότερα - με το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, αποκομίζοντας διάφορα οφέλη.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. συνεχεια

    Εκτός από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που φέρνουν την κύρια ευθύνη για την βαθμιαία διόγκωση του χρέους από το 1981 έως σήμερα και μάλιστα την μεταολυμπιακή αφασία της ΝΔ (2004-2009) έχει πλέον χαθεί η τελευταία ευκαιρία των "αριστερών" κομμάτων και των αντίστοιχων συνδικαλιστών/ μόνιμων επί 35-ετία “στελεχών” να κάνουν την αυτοκριτική τους.

    Στο "υπερρυθμισμένο" ελληνικό κράτος δεν υπήρξε μακρόχρονο όραμα πορείας της χώρας μες τον κόσμο. Πραγματική ανάπτυξη, εξαγωγές, μείωση δημοσίων δαπανών, αγορά ελληνικών προϊόντων, καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ήταν για τριάντα έτη “πουκάμισα αδειανά” παρά τα -περί του αντιθέτου- ψέματα των κομμάτων εξουσίας. Επίσης, η εξαιρετική διάσταση "πολιτικής ιδεολογίας" και καθημερινής πρακτικής χαρακτηρίζει τον μέσο αριστερό επιχειρηματία/ επαγγελματία/εργαζόμενο σχεδόν σε βαθμό σχιζοφρένειας.

    [...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου