Νεοφιλελευθερισμός και Νεκρομαντεία

 

 

Φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης στα κλειστά μαγαζιά 

 

 

 

 "Μεγάλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης θα καλύψουν σύντομα τα κλειστά μαγαζιά του κέντρου της πόλης, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία αλλαγής στην όψη των κλειστών καταστημάτων που αναλαμβάνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο", όπως αναφέρει το παραπάνω άρθρο.

Έτσι λοιπόν, οι νεοφιλελέ αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα της πόλης μας απλώνοντας ένα χαλί από νοσταλγικές εικόνες - εικόνες από εποχές ασπρόμαυρες, που μοιάζουν πια τόσο επικίνδυνα με τις μέρες μας - και κάτω απ' αυτό να παραχώσουν την εγκατάλειψη, τη θλίψη και την ερημιά, όπως η κακονοικοκυρά εξαφανίζει τη σκόνη απ' τα μάτια της μυωπικής πεθεράς.  Η Μαγεία ήταν πάντοτε η Τέχνη της Εξαπάτησης και κάθε Εξαπάτηση κρύβει μέσα της μια μορφή Μαγείας, συνήθως Μαύρης.

Η χρήση Σκοτεινών Τεχνών απ' τους μάστορες του νεοφιλελευθερισμού, με κάνει περήφανο και με αγγίζει στα τρίσβαθα της κατάμαυρης ψυχής μου, σε σημείο που δεν μπορώ πλέον ν' αντισταθώ στο κάλεσμα του Χάους. Αποφάσισα λοιπόν να θέσω τις βαθύτατες γνώσεις μου επί των Σκοτεινών Τεχνών, αποκτημένες μετά από τέσσερις γενιές αναντάν παπαντάν μελετών, στις υπηρεσίες του εξαιρετικού και λαοπρόβλητου δημάρχου μας, που μου είναι άλλωστε ιδιαίτερα συμπαθής, λόγω του σκληρού αγώνα που έδωσε για ν' αποτοξινωθεί απ' το αλκοόλ, ώστε να μπορέσει μετά να φχαριστηθεί πραγματικά το μεθύσι της Εξουσίας. Κάτι τέτοιο, μόνο ένας γνήσιος μερακλής μπορεί να το κάνει και το σέβομαι βαθύτατα...

Έστειλα κιόλας την πρότασή μου με μυστική αλληλογραφία στο γραφείο του δημάρχου. Αυτό που διαβάζετε εσείς, είναι προϊόν διαρροής μέσω του wikileaks. Σύμφωνα λοιπόν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από κύκλους του Χάους, η μυστική πρόταση περιλαμβάνει τα εξής:

Να γίνουν οι  άδειες βιτρίνες γιγαντοοθόνες, όπου θα προβάλλονται σκηνές απ' τα παλιά, με τα μαγαζιά γεμάτα πελάτες και τ' αγαθά να μοσχοπουλιούνται, ενώ ρευστά ευρώπουλα γεμίζουν τα παραφουσκωμένα ταμεία. Δεν χρειάζεται μεγάλος κόπος, ας πάρουν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας μερικά χρόνια πριν. Θα παίζουν και τις Κυριακές, προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να εθιστεί στην εικόνα και σύντομα αυτό να καθιερωθεί και για τα μαγαζιά που ακόμη παραμένουν ανοιχτά.

Οι οθόνες θα ψεκαστούν εξωτερικά μ' ένα μαγικό που έμαθα στη Νανοτεχνολογία, ένα επίχρισμα που δεν αφήνει μπογιές, βρομιές, αφίσες και ξερατά να πιάσουν πάνω στην επιφάνεια, γιατί καλέ μου δημαρχούκο, όσες φωτογραφίες και να βάλεις, σύντομα θα καταλήξουν να καλυφθούν απ' τα παραπάνω, όπως οι άγκυρες σκεπάζονται με φύκια κι όστρακα. Να μην κονομήσω κι εγώ κάτι απ' την ιδέα; Άλλωστε σας το είπα, έχω αρχίσει πλέον να θαυμάζω τους νεοφιλελέ και να έλκομαι απ' το βάθος της σκέψης τους.

Οι άνθρωποι λοιπόν, θα βλέπουν τους εαυτούς τους να ψωνίζουν απ' όλα τα καταστήματα, ξανά και ξανά. Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, αυτοκίνητα, gadgets... Θα κάθονται εκστασιασμένοι και σχεδόν υπνωτισμένοι απ' το αίσθημα του Νόστου, ακίνητοι μπροστά στις άδειες βιτρίνες και θ' αναπολούν τα παλιά καλά χρόνια. Θα στέκονται έξω από κλειστά εστιατόρια και θα χορταίνουν με τα φαγοπότια άλλων αξέχαστων εποχών, όπως χόρταινε κι ο Καραγκιόζης. Δεν θα θέλουν να επιστρέψουν σπίτια τους, τον λίγο χρόνο που θα τους αφήνουν απ' τις δουλειές τους. Θα ξαναγυρνούν σ' αυτές με όρεξη, ελπίζοντας ότι κάποτε θα μαζέψουν κομπόδεμα και θα ορμήσουν στα τελευταία ανοιχτά μαγαζιά, αν δεν τους φάνε τελικά οι αράχνες που θα έχουν φωλιάσει στα ράφια.

Σιγά σιγά, η εικόνα θα αιχμαλωτίσει τις ψυχές, μετά από τα βλέμματα και τις σκέψεις, ενώ τα κορμιά θ' αρχίσουν να φθείρονται απ' τη βαριά εργασία και το ξεροστάλιασμα και να πέφτουν νεκρά μπροστά στις βιτρίνες. Τα άδεια καταστήματα θα στοιχειώσουν με χιλιάδες ψυχές ενθουσιωδών καταναλωτών κι έτσι θ' αποκτήσουν τόσο ισχυρά θετικό φενγκ σούι, που όποιος τα ξανανοικιάσει είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χώμα θα πιάνει και χρυσάφι θα γίνεται. Χιλιάδες επενδυτές θ' αφήσουν τα γραφεία τους στη Νέα Υόρκη, το City του Λονδίνου και το Χονγκ Κονγκ και θα σπεύσουν πατείς με πατώ σε να προλάβουν να νοικιάσουν ένα απ' αυτά τα κτήρια. Οι τιμές μοιραία θ' ανέβουν. Μόλις νοικιαστούν όλα, θα διπλασιάσουμε και τα χαράτσια, αφού και οι ιδιοκτήτες θα έχουν πια να δώσουν το κατιτίς τους - εμείς δεν τους ανοίξαμε τις δουλειές στο κάτω κάτω; Έτσι, θα ξαναγυρίσει  η ανάπτυξη κι όλα θα γίνουν όμορφα όπως πριν, ή τουλάχιστον έτσι θα έχουμε πειστεί πως είναι. Κι όλα αυτά, μόνο με τη θυσία μερικών ανθρώπινων ψυχών, χαμένων ήδη προ πολλού, από χέρι - τσάμπα πράμα. Η Νεκρομαντεία στην υπηρεσία του Νεοφιλελευθερισμού...

Σημεία των Έσχατων Καιρών. Ρε λες να έχει δίκιο εκείνος ο καημένος ο γεροντάκος που φώναζε "Μετανοείτε" και τον έκαναν παστίτσιο; (Δεν με πτοεί αυτό καθόλου, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που καλόγερος συνδέεται με ζυμαρικά. Εκατομμύρια πακέτα πούλησε ο Ακάκιος με το γαϊδουράκι του...)

ΥΓ: Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι όταν οι πόλεις θα ερημώσουν, εμείς θα παραμείνουμε για πάντα νέοι, χαρούμενοι και πλούσιοι. Ο Καταναλωτής πέθανε, ο Καταναλωτισμός είναι Αιώνιος και Απέθαντος...

Σχόλια